Турция и Катар постигнаха принципно споразумение с представители на радикалното движение

...
Турция и Катар постигнаха принципно споразумение с представители на радикалното движение
Коментари Харесай

Турция и Катар се договориха с талибаните за летището в Кабул

Турция и Катар постигнаха кардинално съглашение с представители на радикалното придвижване на талибаните за управлението на летището в Кабул, съобщи Анадолската организация.

Страните са постигнали консенсус за основаване на механически групи за продължение на консултациите на равнище механически комисии. Тези съглашения се ползват и за още четири летища в Афганистан.

Летището и терминалите на летището в Кабул бяха съществено повредени от хаоса по време на изтеглянето на непознатите граждани и терористичната офанзива покрай него на 26 август. От края на август техници от Катар и Турция оказват помощ за стартирането в употреба на летището.

На 4 септември първите самолети излетяха от въздушното пристанище на столицата към афганистанските градове Мазари-Шариф, Кандахар и Херат. На 9 септември първият аероплан след изтеглянето на американските военни от Афганистан извърши интернационален полет от Кабул до Доха.

От втората половина на септември търговски чартърни полети до Кабул се правят и от Иран, Пакистан и Саудитска Арабия.

Напомняме, на 15 август талибаните обкръжиха Кабул и го превзеха без пердах. Малко по-късно техният представител Мухамад Наим съобщи, че войната в страната е завършила.

На 19 август новите управляващи провъзгласиха основаването на Ислямско емирство в Афганистан.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг настоя, че летището в Кабул би трябвало да остане отворено и се зарече да не бъдат забравени афганистанците, изоставени след напускането на американските и съюзническите сили.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР